Žiaci a ich rodičia nový školský rok vítajú s očakávaním, ale plní napätia. Školy s príchodom vysoko infekčného variantu delta čaká náročné obdobie, ale plošného zatvárania škôl sa už nemusíte báť. Čo vás a vaše deti okrem školských povinností od septembra v školách čaká?

Podľa aktuálneho Covid au ostanú školy otvorené v každej farbe. Jednotlivé triedy sa zatvoria len v prípade odhalenia nákazy. Keď sa v triede vyskytne pozitívny žiak, do 14-dňovej karantény ide celá trieda, ale o jej zatvorení musí rozhodnúť regionálna hygiena. Vyučovanie sa nepreruší. Bude prebiehať dištančne. Rodičom v tomto prípade vznikne nárok na OČR.

Výnimku z karantény dostanú deti s protilátkami, zaočkované deti a deti, ktoré za posledných 180 dni prekonali Covid. Do školy budú chodiť len vtedy, keď ich vyučovanie dokáže škola zabezpečiť. Je veľmi pravdepodobné, že aj tieto deti budú musieť ostať doma a učiť sa dištančne.

Negatívny antigénový test predložiť nepotrebujete

K tomu, aby vaše deti v septembri zasadli do školských lavíc predložiť negatívny test nemusíte. Delta variant koronavírusu má rýchly nástup, preto test v tomto prípade stráca svoju výpovednú hodnotu. Napriek tomu bude v školách pred nástupom zabezpečené testovanie kloktacím testom. Je dobrovoľné, jednorazové a bezplatné.

Deti si antigénovým testom otestujete aj doma. Školy dostanú na každé dieťa 25 testov, ktoré by mali vykryť 2,5 mesiaca. Podľa odporúčaní je dobré pretestovať deti v pondelok a vo štvrtok ráno, krátko pred odchodom do školy. Rezort školstva neodporúča miešanie tried a upozorňuje na dodržiavanie aktuálnych opatrení a pravidelnú dezinfekciu priestorov škôl.

Pri nástupe do školy a každom prerušení školskej dochádzky na viac ako 3 dni musí rodič predložiť vyhlásenie o bezpríznakovosti dieťaťa.

Školy v prírode, lyžiarske zájazdy a stužkové sa tento rok na odporúčanie zrejme znova neuskutočnia.

Všetky potrebné dokumenty, aktualizovaný školský semafor a odpovede na najčastejšie otázky nájdete na stránkach ministerstva školstva.

Pred začiatkom školského roka si ešte doprajte zaujímavý rodinný výlet. Aj v Tatrách máte svet dinosaurov ako na dlani.

zdroj: minedu.sk, cas.sk, dennikn.sk

obrázky: pixabay.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu