Zahliadnuť malý ker, ukrývajúci nespočetné množstvo malých červených plodov, môžeme takmer všade. Či už sú to lúky, lesy či okraje ciest, šípky, alebo celým meno ruža šípková, je nenáročná bylina, ktorú si môžete vysadiť aj doma v záhrade. Odmení vás krásnymi kvetmi a na jeseň chutnými a zdravými plodmi.

Ker šípok si nevyžaduje žiadnu špeciálnu starostlivosť. Jediné podmienky, ktoré musíte keru šípok zabezpečiť pre bezchybnú a bohatú úrodu, sú pravidelné zastrihávanie a zasadenie na mieste, kde bude mať dostatok slnka. Inak ide o nenáročnú bylinu, odolnú voči chorobám.

Šípkam patrí jeseň

September a október sú ideálne mesiace na zber zrelých šípok. Vtedy majú oranžovú až tmavočervenú farbu. Plody je potrebné odtrhávať suché, nepoškodené a nezamrznuté. Mráz totiž nepriaznivo ovplyvňuje množstvo vitamínu C, ktorý šípky obsahujú.

Nazbierané šípky sa následne poumývajú v teplej vode a nechajú sa preschnúť na plechu. Po vyschnutí sa pomelú na drť a znovu sa nechajú preschnúť, ale tento raz v rúre na 40 stupňov.

A aké sú účinky šípok?

Šípky patria medzi vyhľadávané bylinky kvôli bohatému obsahu vitamínov, hlavne vitamínu C, A, B1, B2, P a K.  Ich liečivú silu poznali už v antike, kedy šípky využívali ako liečivo proti obličkovým kameňom. A šípky dokážu ešte omnoho viac.

Dnes sú známe mnohé priaznivé účinky týchto nenápadných plodov. Výrazne posilňujú imunitu, a to najmä v zimných mesiacoch, detoxikujú celý organizmus, preventívne pôsobia proti chrípke či dokonca rakovine. Podporujú trávenie, zlepšujú kvalitu vlasov, nechtov, pokožky a pomáhajú tvorbe kostného a kĺbového tkaniva. Mierne riedia krv, pomáhajú pri menštruačných ťažkostiach a sú ideálnym doplnkom pri redukovaní hmotnosti.

Šípkový čaj

Práve on je najviac skloňovaný v spojení s využitím šípok a ich liečivou silou. Príprava šípkového čaju je naozaj jednoduchá. Potrebujete dve čajové lyžičky rozdrvených a vysušených šípok, štyri deci vody a sitko. Po 11 minútach lúhovania sa šípky scedia a vy si môžete vychutnať chutný a najmä zdravý čaj.

Šípkový olej

Šípkový olej môžete využiť v kuchyni a pri starostlivosti o pleť. Vyrába sa za studena, lisovaním plodov šípky.

Využíva sa v studenej kuchyni ako prísada do jogurtu, tvarohu, kaše, ovocného šalátu, nátierky, omáčky či na pokvapkanie hotového mäsa a zeleninového šalátu.

Pri starostlivosti o pleť je možné ho použiť na redukciu jaziev, vrások či proti starnutiu pleti. Regeneruje, hydratuje pokožku a navracia pleti jas a farbu. Šípkový olej je tiež vhodný na čistenie pokožky, zbavuje ju škodlivých látok a súčasne ju ošetruje.

Šípky prispievajú nielen k vnútornému zdraviu, ale aj vonkajšej kráse. Doprajte si aj vy potrebnú dávku vitamínov, ktoré tieto nenápadné plody dopĺňajú vo veľkom množstve. Tento zdroj vitamínov si navyše môžete vypestovať aj u vás doma.

Zdroj: liebyl.estranky.sk/clanky/ruza-sipkova-sipky

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu